Στόχος οι ελεύθερες φωνές του διαδικτύου…
Όπως μεταδίδουν εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ:
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα προσχέδιο της διεθνούς συνθήκης για την πανδημία, το οποίο θα δώσει στον μη εκλεγμένο παγκόσμιο οργανισμό υγείας νέες εξουσίες να «καταπολεμήσει» οτιδήποτε θεωρεί «ψευδή, παραπλανητικό ή παραπληροφόρηση» εάν εγκριθεί.
Ο ΠΟΥ πιέζει για αυτήν την συνθήκη από τον Δεκέμβριο του 2021 και όσοι συντάσσουν τη συνθήκη σκοπεύουν να υποβάλουν μια τελική έκθεση στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας (WHA), το όργανο λήψης αποφάσεων του ΠΟΥ, τον Μάιο του 2024.
Εάν εγκριθεί, η συνθήκη θα είναι νομικά δεσμευτική βάσει του διεθνούς δικαίου και τα 194 κράτη μέλη του ΠΟΥ (που αντιπροσωπεύουν το 98% όλων των χωρών στον κόσμο) θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της συνθήκης για την στόχευση της παραπληροφόρησης (σ.σ. όπως ονομάζουν κάθε είδηση που δεν εναρμονίζεται με την διεθνιστική τάξη πραγμάτων).
Το προσχέδιο είναι παρόμοιο με προηγούμενες εκδόσεις της συνθήκης και οι διατάξεις σχετικά με την παραπληροφόρηση περιγράφονται στο άρθρο 17.
Αυτό το τμήμα της συνθήκης καλεί τα κράτη μέλη «να αντιμετωπίσουν την ψευδή, παραπλανητική, παραπληροφόρηση, μεταξύ άλλων μέσω της προώθησης της διεθνούς συνεργασίας».
Προτρέπει επίσης τα κράτη μέλη να διαχειρίζονται την « πληροφοριοδημία » — όρος που επινοήθηκε από τον ΠΟΥ και αναφέρεται σε «υπερβολικά πολλές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών σε ψηφιακό και φυσικό περιβάλλον κατά την διάρκεια μιας επιδημίας ασθένειας». Συγκεκριμένα, τα κράτη μέλη καλούνται να διαχειρίζονται αυτές τις λεγόμενες infodemics «μέσω αποτελεσματικών καναλιών, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».
Το πεδίο εφαρμογής αυτής της συνθήκης εκτείνεται επίσης πέρα από την βάση μελών του ΠΟΥ. Το άρθρο 16 («Προσεγγίσεις ολόκληρης της κυβέρνησης και ολόκληρης της κοινωνίας σε εθνικό επίπεδο») παροτρύνει τα κράτη μέλη να συνεργαστούν με μη κρατικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα ως μέρος μιας «απόκρισης ολόκληρης της κοινωνίας στη λήψη αποφάσεων , υλοποίηση, παρακολούθηση και αξιολόγηση, καθώς και αποτελεσματικούς μηχανισμούς ανάδρασης».
Ένα αντίγραφο του μηδενικού σχεδίου της συνθήκης για την πανδημία του ΠΟΥ για εσάς εδώ .
Θυμηθείτε τι είπε ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε., Αντόνιο Γκουτέρες!!! Ξεκινά κυνηγητό…
photo freepik