Ωστόσο δεν μας είπε, γιατί να μην τα έχουμε εμείς σαν δικά μας και να τα έχουν σαν δικά τους αυτοί από τους οποίους θα τα νοικιάζουμε!!!!!!!!!!
“Γιατί θέλετε να έχετε ένα κινητό τηλέφωνο, εάν μπορείτε απλώς να το νοικιάσετε; Γιατί να μην νοικιάσετε το ψυγείο, το πλυντήριο ρούχων ή το πλυντήριο πιάτων σας; Γιατί θέλετε να το κατέχετε;”
Η Δανή βουλευτής και συνομιλήτρια του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ, ‘Young Global Leader’, Ida Auken, προτείνει ένα μέλλον χωρίς ιδιοκτησία, όπου τα προϊόντα, τα εργαλεία και οι συσκευές ενοικιάζονται και μοιράζονται – σε αυτό που είναι γνωστό ως “κυκλική οικονομία”.
Όσα γράφει και λέει ο Λιακόπουλος τόσα χρόνια πως έρχονται!
Όπως σημειώνει στο παρακάτω βίντεο χαρακτηριστικά:
«Το κινητό σας, -για ποιο λόγο θέλετε να είστε κάτοχος του κινητού σας τηλεφώνου;
Πόσοι από εσάς έχετε κινητά τηλέφωνα; Πόσοι γνωρίζουν εάν τα κατέχει η εταιρεία; Στην πραγματικότητα δεν είναι πολλοί!
Θέλετε την λειτουργία, θέλετε την υπηρεσία, -σωστά; Γιατί θέλετε να έχετε ένα κινητό τηλέφωνο, εάν μπορείτε απλώς να το νοικιάσετε. Εάν το νοικιάσετε, -γιατί να μην μπορείτε να νοικιάσετε το ψυγείο ή, το πλυντήριό σας ή το πλυντήριο πιάτων σας. Γιατί θέλετε να το έχετε ιδιόκτητο;».
Απλά δείτε:
Η Auken είναι πολιτικός από την Δανία και μέλος του πολιτικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Folketing. Είναι μέλος του κοινοβουλίου από το 2007 και διετέλεσε υπουργός Περιβάλλοντος της Δανίας από το 2011 έως το 2014.
Είχε δηλώσει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, σε μία ανάρτηση, η οποία κατά περίεργο τρόπο έχει κατέβει:
Καλώς ήλθατε στο έτος 2030. Καλώς ήλθατε στην πόλη μου – ή θα έπρεπε να πω, “η πόλη μας”. Δεν έχω τίποτα. Δεν έχω αυτοκίνητο. Δεν έχω σπίτι. Δεν έχω συσκευές ή ρούχα.
Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, αλλά για εμάς σε αυτήν την πόλη δεν είναι. Όλα όσα θεωρήσατε προϊόν, έχουν πλέον γίνει υπηρεσία. Έχουμε πρόσβαση στις μεταφορές, την διαμονή, το φαγητό και όλα όσα χρειαζόμαστε στην καθημερινή μας ζωή. Ένα προς ένα όλα αυτά τα πράγματα έγιναν δωρεάν, οπότε καταλάβαμε πως δεν έχει νόημα να έχουμε πολλά.
Η πρώτη επικοινωνία έγινε ψηφιακή και δωρεάν σε όλους. Στην συνέχεια, όταν η καθαρή ενέργεια έγινε ελεύθερη, τα πράγματα άρχισαν να κινούνται γρήγορα. Οι τιμές των μεταφορών μειώθηκαν δραματικά. Δεν είχε νόημα να έχουμε πλέον αυτοκίνητα, γιατί θα μπορούσαμε να καλέσουμε ένα όχημα χωρίς οδηγό ή ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο για μεγαλύτερες διαδρομές μέσα σε λίγα λεπτά. Ξεκινήσαμε να μεταφέρουμε τον εαυτό μας με πολύ πιο οργανωμένο και συντονισμένο τρόπο, όταν οι δημόσιες συγκοινωνίες έγιναν ευκολότερες, γρηγορότερες και πιο βολικές από το αυτοκίνητο. Τώρα δεν μπορώ να πιστέψω ότι είχαμε αποδεχτεί την κυκλοφοριακή συμφόρηση και την ατμοσφαιρική ρύπανση από κινητήρες καύσης. Τι σκεφτόμασταν;
Μερικές φορές χρησιμοποιώ το ποδήλατό μου όταν πηγαίνω να δω μερικούς από τους φίλους μου. Μου αρέσει η άσκηση και η διαδρομή. (…) Περπάτημα, ποδηλασία, μαγείρεμα, σχέδιο και καλλιέργεια φυτών. Είναι τέλειο το νόημα αυτών των δραστηριοτήτων και μας θυμίζει πώς ο πολιτισμός μας προέκυψε από μια στενή σχέση με την φύση.
Στην πόλη μας δεν πληρώνουμε κανένα ενοίκιο, επειδή κάποιος άλλος χρησιμοποιεί τον ελεύθερο χώρο μας όποτε δεν τον χρειαζόμαστε. Το σαλόνι μου χρησιμοποιείται για επαγγελματικές συναντήσεις όταν δεν είμαι εκεί.
Καμιά φορά, θα επιλέξω να μαγειρέψω μόνος μου. Είναι εύκολο – ο απαραίτητος εξοπλισμός κουζίνας παραδίδεται στην πόρτα μου μέσα σε λίγα λεπτά. Από την στιγμή που η μεταφορά έγινε δωρεάν, σταματήσαμε να βάζουμε όλα αυτά τα πράγματα στο σπίτι μας. Γιατί να διατηρούμε έναν πλάστη ζυμαρικών και μια μηχανή κρέπας στα ντουλάπια μας; Μπορούμε απλά να τα παραγγείλουμε όταν τα χρειαζόμαστε.
ΤΙ ΘΑ ΤΡΩΜΕ;
Όταν τα προϊόντα μετατρέπονται σε υπηρεσίες, κανείς δεν ενδιαφέρεται για πράγματα με σύντομη διάρκεια ζωής. Όλα είναι σχεδιασμένα για ανθεκτικότητα, δυνατότητα επισκευής και ανακύκλωση. Τα υλικά ρέουν πιο γρήγορα στην οικονομία μας και μπορούν να μετατραπούν σε νέα προϊόντα αρκετά εύκολα. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα φαίνονται πολύ μακρινά, αφού χρησιμοποιούμε μόνο καθαρή ενέργεια και καθαρές μεθόδους παραγωγής. Ο αέρας είναι καθαρός, το νερό είναι καθαρό και κανείς δεν θα τολμούσε να αγγίξει τις προστατευόμενες περιοχές της φύσης (σ.σ. No Human Zones) γιατί αποτελούν τέτοια αξία για την ευημερία μας. Στις πόλεις έχουμε άφθονο χώρο πρασίνου, φυτά και δέντρα παντού.
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ (ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΌ)
Ψώνια; Δεν μπορώ πραγματικά να θυμηθώ τι είναι αυτό. Για τους περισσότερους από εμάς, έχει μετατραπεί σε επιλογή πραγμάτων προς χρήση. Μερικές φορές βρίσκω αυτήν την διασκέδαση και μερικές φορές θέλω απλώς ο αλγόριθμος να το κάνει για μένα. Ξέρει την γεύση μου καλύτερα από ό, τι τώρα.
Όταν η τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ ανέλαβαν τόσο μεγάλο μέρος της δουλειάς μας, ξαφνικά είχαμε χρόνο να φάμε καλά, να κοιμηθούμε καλά και να περνάμε χρόνο με άλλους ανθρώπους (σ.σ. καθισιό με ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα). Η έννοια της ώρας αιχμής δεν έχει πλέον νόημα, καθώς η δουλειά που κάνουμε μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή.
(…)
Μερικές φορές ενοχλούμαι από το γεγονός ότι δεν έχω πραγματική ιδιωτικότητα. Ξέρω ότι, κάπου, καταγράφονται όλα όσα κάνω, σκέφτομαι και ονειρεύομαι. Απλώς ελπίζω ότι κανείς δεν θα το χρησιμοποιήσει εναντίον μου.
Συνολικά, είναι μια καλή ζωή. Πολύ καλύτερα από το μονοπάτι που βρισκόμασταν, όπου έγινε τόσο σαφές ότι δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε με το ίδιο μοντέλο ανάπτυξης. Υποφέραμε από όλα αυτά τα τρομερά πράγματα που συμβαίνουν: ασθένειες του τρόπου ζωής, κλιματική αλλαγή, προσφυγική κρίση, περιβαλλοντική υποβάθμιση, πόλεις με πλήρη συμφόρηση, ρύπανση των υδάτων, ατμοσφαιρική ρύπανση, κοινωνική αναταραχή και ανεργία. Χάσαμε πάρα πολλούς ανθρώπους προτού συνειδητοποιήσουμε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά.