Ιστορίες για αρκούδες αν όχι για αγρίους, οι ισχυρισμοί του Κιέβου για το ότι η Ρωσία δέχθηκε έστω προφορικά τις θέσεις τους
Ο πόλεμος συνεχίζεται και η Ρωσία ακολουθεί την τακτική των λίγων απωλειών μεταξύ των αμάχων και την μεγάλη φθορά της Ουκρανίας σε υποδομές.
Η Ρωσία δεν μπορεί να αποδεχθεί οποιαδήποτε συνθήκη αν δεν αφανίσει πλήρως τις Ουκρανικές δυνάμεις και δεν επιβάλει συνθηκολόγηση. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η υπερδύναμη θα χάσει το κύρος της υπερδύναμης και ο κάθε μικρός και ανόητος γείτονας, όπως οι βόρειες πρώην σοβιετικές και τώρα νατοϊκές χώρες και όχι μόνο θα ξεσηκωθούν εναντίον της, ενώ είναι πιθανόν να αρχίσουν και αποσχιστικές τάσεις μέσα στην ίδια την Ρωσική Ομοσπονδία.
Ο επικεφαλής των Ουκρανών διαπραγματευτών Νταβίντ Αραχάμια δήλωσε ότι η Ρωσία συμφώνησε «προφορικά» με τις βασικές θέσεις της Ουκρανίας και πώς τώρα αναμένεται η γραπτή επιβεβαίωση. Δηλαδή ισχυρίζεται ότι η Ρωσία συμφώνησε ότι θα αποσύρει όλα της τα στρατεύματα από όλη την Ουκρανία;;; και από το Ντονμπάς;;;
Ο Αραχάμια άφησε να εννοηθεί ότι οι συζητήσεις για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας έχουν προχωρήσει πολύ σημαντικά. «Η Ρωσική Ομοσπονδία έδωσε επίσημη απάντηση σε όλες τις ουκρανικές θέσεις, δηλαδή τις αποδέχτηκε, εκτός από αυτές που αφορούν το ζήτημα της Κριμαίας», την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014. Πρόσθεσε όμως ότι «δεν υπάρχει επίσημη γραπτή επιβεβαίωση» παρά μόνο η «προφορική».
Σύμφωνα με τον Αραχάμια, εάν γίνει κάποια απευθείας συνάντηση μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου Βλαντίμιρ Πούτιν, πιθανότατα θα φιλοξενηθεί στην Τουρκία. Αυτό όμως αποτελεί στην κυριολεξία ιστορία για αρκούδες. Ο Πούτιν θεωρεί υποτιμητικό για αυτόν να μιλήσει με μία μαριονέτα της Δύσης.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε την Παρασκευή και στουν Ζελένσκυ όπως και στον Βλαντίμιρ Πούτιν τονίζοντας ότι θα φιλοξενούσε μια τέτοια συνάντηση, στην Άγκυρα ή την Κωνσταντινούπολη.
Από την αρχή του πολέμου ο Ζελένσκι ζητά να μιλήσει απευθείας με τον Πούτιν, αναβαθμίζοντας τον εαυτό του από μαριονέτα σε ισότιμο πρόεδρο.
Ο Αραχάμια τόνισε ότι η Μόσχα συμφώνησε ότι ένα δημοψήφισμα για την ουδετερότητα της Ουκρανίας θα ήταν ο μόνος τρόπος εξόδου από αυτήν την κρίση. Αν οι Ουκρανοί δεν εγκρίνουν αυτό το καθεστώς ουδετερότητας τότε θα επιστρέψουμε μάλλον σε εμπόλεμη κατάσταση.
Ωστόσο στη Μόσχα θεωρούν με το δίκιο τους ότι για να γίνει δημοψήφισμα χρειάζεται λαός και υποδομές. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτε από αυτά στην Ουκρανία και το μόνο που μπορούν να κερδίσουν οι Ουκρανοί είναι χρόνος για ανεφοδιασμό σε ένα πόλεμο που χάνουν.
H Mόσχα δεν μπήκε σε τέτοια δαπάνη ανθρωπίνων ζωών και υλικού απλά για να αποχωρήσει από την Ουκρανία. Η Ουκρανία, μια ολόκληρη και μεγάλη σε μέγεθος χώρα, λόγω των διεφθαρμένων της ηγεσιών, έπαιξε το ρόλο της μαριονέτας της Δύσης για πολλά χρόνια και τώρα θα πληρώσει το τίμημα.