Τι λέει το νέο άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα και πως πρέπει να διορθωθεί

Επειδή αυτό που συνήθως προτείνεται από την κυβέρνηση ψηφίζεται κιόλας, θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο μάλλον, ότι το νέο άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα που θα ψηφίσει η Ν.Δ., που θα αντικαταστήσει τον Ποινικό Κώδικα που πριν λίγο καιρό είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και που προφανώς θα αντικατασταθεί από άλλο Ποινικό Κώδικα όταν ξαναέρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα λέει τα εξής:

“Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή. Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του Tύπου ή μέσω διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή.

Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις των προηγούμενων εδαφίων.”

Ας αναλύσουμε τι μας λέει ο νομοθέτης.

Κατ΄ αρχήν εναπόκειται στον κάθε δικαστή να αποφασίσει όσον αφορά το τι σημαίνει ψευδής είδηση. Ψευδής είδηση στην πραγματικότητα, είναι η παρουσίαση γεγονότων που δεν συνέβησαν, ως αληθινών. Το να πούμε ότι έπεσε ένα αεροπλάνο ενώ δεν έπεσε, είναι μία ψευδής είδηση. Το να πούμε όμως ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τον κορωνοϊό δεν είναι σωστά, ή ότι είναι λάθος, εξαρτάται από αυτό που λέμε “οπτική γωνία”, υπό την οποία βλέπει κανείς τα γεγονότα. Αν δεν κάνουμε δεκτή αυτή την παραδοχή, τότε θα πρέπει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην έχουν διαφορετική άποψη από την εκάστοτε κυβέρνηση και οι πολίτες να μην εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους ποτέ απέναντι στις πολιτικές που ακολουθεί η κάθε κυβέρνηση, που όπως είναι αυτονόητο, θεωρεί ότι πάντοτε τα έχει όλα καλώς καμωμένα.

Παραδείγματα:

  1. Η πολιτική του να βάζεις πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως ο νόμος Κατρούγκαλου, προκαλεί μείωση των επενδύσεων διότι κανένας μικρομεσαίος δεν θέλει να επενδύσει και να δώσει δουλειά σε 20 με 50 εργαζόμενους στην Ελλάδα, γι αυτό και η Ν.Δ. κατήργησε τον νόμο Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με το νέο 191 ΠΚ, αν ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει τον νόμο αυτό και διαφωνήσουμε δημόσια, κλονίζουμε την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, αφού λέμε ότι δεν συμφέρει να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα και πρέπει να πάμε φυλακή.
  2. Αν με το καλό παραγγείλουμε νέες φρεγάτες και κάποιος διαφωνεί με τον τύπο που επέλεξε η κυβέρνηση και το πει δημόσια, κλονίζει την εμπιστοσύνη του κόσμου στην Εθνική Άμυνα και πρέπει να πάει φυλακή.
  3. Αν η όποια κυβέρνηση επιλέξει, όπως και επέλεξε, να απομακρύνει από τα νοσοκομεία και τις δομές υγείας τους ανεμβολίαστους του χώρου της υγείας και κάποιος δεν συμφωνεί με αυτό, τότε δίνει ψευδή είδηση;;;; Όχι διότι απλά διατυπώνει την άποψή του, αλλά μπορεί να κατηγορηθεί επειδή δήθεν κλονίζει την εμπιστοσύνη του κοινού στην δυνατότητα προστασίας της δημόσιας υγείας.
  4. Αμέτρητες φορές επιφανείς σεισμολόγοι είπαν δημόσια ότι περιμένουν πολύ μεγάλο σεισμό σε κάποια περιοχή της Ελλάδος. Μας ανησύχησαν και μας φόβισαν και πέρασαν χρόνια και σεισμός δεν έγινε. Θα τους συλλάβετε;;;

Υπάρχουν όμως και οι ειδήσεις που δεν αποτελούν απλά παράθεση δεδομένων, αλλά και κριτική. Με βάση το άρθρο 191 ΠΚ όπως το φέρνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, κάθε κυβέρνηση θα μπορεί να εκβιάζει όλα τα ειδησεογραφικά site αλλά και όλους τους απλούς πολίτες που έχουν εθιστεί στο να υπερβάλουν πράγματι στο SOCIAL MEDIA, να γράφουν μόνο “καλά λόγια” για αυτήν, αλλιώς θα ανοίξει τα ξερονήσια για να τους κλείνει όλους μέσα.

Για να μην γίνει ονομαστό σαν χουντοάρθρο το νέο 191 ΠΚ, θα πρέπει να αλλάξει η διατύπωση και να γίνει σαφής διευκρίνιση για το ότι θα πρέπει να υπάρχει στην αρθρογραφία σαφής προτροπή του κοινού προς κάτι το επικίνδυνο και όχι απλώς διαφωνία ατομική ή κομματική με κάποιες κυβερνητικές θέσεις ή πρακτικές.

Επιτρέψτε μου να θυμίσω και την καταπληκτική δήλωση την οποία η ΝΔ καταδίκασε

Αν ήσουν με το καθεστώς ο κομμουνισμός δεν σε πείραζε