Στον 19ο αιώνα και την πατριαρχία μας γυρίζει το ν.σ. Τσιάρα για την υποχρ. συνεπιμέλεια. Θύελλα διαδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα. Vid

H πρωτοβουλία “Όχι στην Υποχρεωτική Συνεπιμέλεια”, διοργάνωσε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Οι αντιδράσεις απέναντι στο ν.σ. της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας «φουντώνουν» σε όλη τη χώρα, με τους συγκεντρωμένους σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας να προειδοποιούν για την ανεπανόρθωτη ζημιά που θα κάνει ο συγκεκριμένος νόμος.

Σε αντίθεση με το τι πρεσβεύουν οι υπέρμαχοι του νομοσχεδίου, τα μεγαλύτερα θύματά του θα είναι τα παιδιά και οι κακοποιημένες γυναίκες.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία καταγγέλλει πως οι προτεινόμενες διατάξεις του σχεδίου νόμου, που με τη σειρά τους προέρχονται από δημόσιες πιέσεις ορισμένων διαζευγμένων πατεράδων, θα γυρίσουν τις ζωές των παιδιών πολλές δεκαετίες πίσω.

Το οικογενειακό δίκαιο πηγαίνει 40 χρόνια πίσω, όπως υποστηρίζει η πρωτοβουλία «Όχι στην Υποχρεωτική Συνεπιμέλεια», προσθέτοντας πως «οι επίμαχες διατάξεις εκθέτουν τα παιδιά ή και τον κακοποιημένο γονέα στη βία του κακοποιητή».

(Eurokinissi)

(Eurokinissi)
(Eurokinissi)
(Eurokinissi)

«Καμία, καμία, καμία ανοχή σε νόμους δώρο, σε κακοποιητή»«Ο σεξισμός σας βλάπτει γυναίκα κ παιδί όχι στην επιμέλεια την υποχρεωτική», «Όχι στο νομοσχέδιο, είναι φυλακή για τη μάνα και το παιδί», «Νόμος είναι το ίδιο το παιδί και όχι διευκόλυνση του κακοποιητή», ακούστηκαν μεταξύ άλλων από τους συγκεντρωμένους χθες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Χανιά.

(Eurokinissi)
(Eurokinissi)

Στην ανακοίνωσή της η πρωτοβουλία αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Μέχρι σήμερα, κάθε παιδί ήταν μια μοναδική ιστορία, την οποία εξέταζε ξεχωριστά ο/η δικαστής, καθιστώντας τις ισχύουσες διατάξεις του Οικογενειακού Δικαίου από τις πλέον προοδευτικές στην Ευρώπη. Ο νομοθέτης εισάγει αυθαίρετα και οριζόντια τον ορισμό του συμφέροντος του παιδιού, το ίδιο για όλα τα παιδιά, αφαιρώντας από την/τον δικαστή τη δυνατότητα να κρίνει κατά περίπτωση και ανάλογα με τις κοινωνικές-οικονομικές δυνατότητες και τις δυναμικές που αναπτύχθηκαν στην κάθε οικογένεια.

Αντί οι ανάγκες και ο λόγος του ίδιου του παιδιού και των ειδικών παιδοψυχολόγων να αναβαθμίζονται, εν έτει 2021 το κράτος αναλαμβάνει τον ρόλο του πάτερ φαμίλια, του πατριάρχη που ξέρει καλύτερα από όλες και όλα (γυναίκες και παιδιά) ποιο είναι το συμφέρον τους.

Επιπλέον, εισάγεται τεκμήριο του 1/3 του χρόνου του παιδιού για την άσκηση επικοινωνίας με τον γονέα που δεν διαμένει, το οποίο δεσμεύει καταλυτικά τη δυνατότητα του δικαστή να κρίνει εξατομικευμένα. Πρόκειται για μια ρύθμιση που παραβιάζει τα δικαιώματα των παιδιών.

Με μία αδιανόητη πρόταση, ο κακοποιητικός γονέας, ακόμη και αν έχει καταδικαστεί πρωτόδικα, θα μπορεί να έχει (1/3) επικοινωνία με το παιδί και πρόσβαση στην κακοποιημένη πρώην σύζυγο που έχει την κύρια επιμέλεια, μέχρι την ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ καταδίκη του. Αυτό για τα ελληνικά ποινικά δικαστήρια, συνιστά υπόθεση περίπου 10 χρόνων.

Δεν γνωρίζει ο Υπουργός Δικαιοσύνης τα στατιστικά από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και την αστυνομία; Δεν γνωρίζει για την αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και παιδικής κακοποίησης; Δεν γνωρίζει τη διεθνή εμπειρία, συχνά τραγική, με δολοφονημένα παιδιά και γυναίκες, από χώρες με παρόμοια νομοθεσία; Να παραιτηθεί αν δεν τα γνωρίζει. Να παραιτηθεί, γιατί εμείς δεν θα παραδώσουμε τις ζωές των επιζωσών ενδοοικογενειακής βίας και τα παιδιά μας στα χέρια των κακοποιητών.

Ποιος θα ξεχάσει έναν από τους επικεφαλής και δημόσιο εκπρόσωπο του λόμπι, να δηλώνει από τηλεοράσεως ότι δεν μπορεί να πληρώνει μια ζωή διατροφή για εννιά μήνες ενοίκιο; Τον άκουσε ο κύριος Τσιάρας, λοιπόν, και θέσπισε το τεκμήριο επικοινωνίας κατά το 1/3, το οποίο θα μειώσει έως και θα εκμηδενίσει τις διατροφές, καθώς θα συμψηφίζονται, ενώ δεν μεριμνά για την υποστήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών και την ενίσχυση του ενός γονέα όταν ο έτερος δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις διατροφής του.

Δεν έχουμε αυταπάτες. Η πραγματικότητα είναι γνωστή εδώ και μήνες. Η κυβέρνηση προώθησε διατάξεις που γράφτηκαν από ομάδες συμφερόντων συγκεκριμένων κατηγοριών πατεράδων με εκκρεμείς οικογενειακές υποθέσεις».

.

Οι κινητοποιήσεις αυτές, όσο πλησιάζει η ημερομηνία τελικής κατάθεσης του νομοσχεδίου και ψήφισής του από τα πολιτικά κόμματα αναμένεται να κλιμακωθούν.

(Αρχική φωτο: eurokinissi)